Våren kommer med sol och värme, men för allt fler betyder det också sömnproblem!
Share
Vi har länge vetat om att blått ljus ger oss sömnlösa nätter, men hur påverkar dagsljuset vår sömn egentligen?
För lite drygt en månad sedan ställde vi om våra klockor till sommartid. I samband med blev dagarna längre och nätterna kortare. Våren kom med ljus och värme, det blev plötsligt lätt att stiga upp på morgonen samtidigt som det för många blev svårt att sova och gå och lägga sig i tid. Resultatet? Sömnproblem.
Enligt Folkhälsomyndigheten kan omställningen till sommartid orsaka ångest och dygnsrytmisk stress. Det kan ta flera veckor för kroppen att ställa om till den nya dygnsrytmen. Ljuset är inte bara belysning, det har en direkt påverkan på vår sömn. Våra kroppar är synkroniserade med solen tack vare den så kallade biologiska klockan. När vi rubbar vår dygnsrytm löper vi en högre risk för sömnproblem och att drabbas av olika hjärtsjukdomar, diabetes och demens.
Ljuset påverkar både vår insomning och vakenhet. En sömnprocess inleds när melatoninet börjar produceras i kroppen, vilket sker i samband med att det blir mörkt. Enligt Läkartidningen kan melatoninnivån minska med hela 85% om vi sover med ljuset tänt. Det räcker med så lite som att en gatulampa är tänd och lyser in, att sambon tittar på TV i sovrummet när du ska sova eller att du har suttit framför datorn eller telefonen de sista timmarna av din vakna tid för att du ska få svårt att somna. Melatoninet förbättrar alltså sömnkvaliteten och bristen på melatonin kan leda till ångest, försämrat immunförsvar och i värsta fall cancer.
Ljus är komplicerat och ständigt närvarande, det påverkar oss hela tiden. Så lite som en enda natt i ett upplyst sovrum kan ha en negativ påverkan på vår hälsa. Sömnproblem har verkligen blivit ett samhällsproblem och det sker ständig forskning kring vilka faktorer som spelar in för en bättre sömn.
Fem ljusforskare har nyligen startat ett forskningsprojekt i norra Sverige. Experimentet utspelar sig i ett ljusrum ute i naturen, på ett ställe med väldigt lite ljus vintertid och mycket på sommaren. Forskarna mäter bland annat glukos och melatonin halterna som reagerar på den biologiska klockan hos deltagarna. Syfte är att ge svar på hur ljus, ångest och sömnproblem hänger ihop. Vad de kommer fram till återstår att se!
Vi har samlat ihop fem enkla tips för dig som eftersträvar en bättre sömn:
Tips 1.
Se till att vistas i dagsljus under dagtid - den ljusexponeringen hjälper kroppen att känna av kontrasten mellan dagsljus och kvällsmörker och kickar igång melatoninproduktionen i kroppen.
Tips 2.
Undvik blått ljus sista timmen innan läggdags - de belysta skärmarna som lyser upp våra hem på kvällen är en vanlig orsak till sömnproblem.
Tips 3.
Använd sovmask - ljuset som slinker in genom ögonlocken när du sover aktiverar hjärnan, påverkar hjärtfrekvensen och regleringen av blodsockret samt gör det svårt att sova hela natten.
Tips 4.
Nollställ för att återställa - enligt vetenskapliga studier kan några dagars camping reparera en förskjuten dygnsrytm och leda till en bättre sömn. Se dock till att använda sovmask och öronproppar om campingen inte är helt mörk och tyst under natten.
Tips 5.
Förbered sovrummet innan läggdags - vädra, frisk luft gör oss trötta och gör att vi får mindre svårt att somna. Ha persiennerna och mörkläggningsgardinerna neddragna under dagen för att behålla en sval temperatur i sovrummet. En temperatur mellan 14-18 grader är ett steg mot bättre sömn och sist men inte minst, sov gärna naken!